Micro-influencernes superkraft

Hoppende glad på instagramEn oppvakt SoMe-bruker kan være vel så sirlig og treffende i sin private medieproduksjon som et proft byrå. Dette gir oss interessant konkurranse.

Privatpersoner har aldri hatt mere makt i mediebildet, ettersom verktøyene for medieproduksjon blir kraftigere og ikke minst mer tilgjengelig. En gjennomsnittlig smarttelefon kan ta opp, behandle og kringkaste medieinnhold med en kvalitet og en rekkevidde de færreste av oss hadde på radaren for få år siden. Dette kan vi enten se på som en amatørmessig virvelvind av informasjon, eller som frisk luft inn i byråenes kontorsfære. Vi velger selv hvor mye vi åpner opp og benytter oss av muligheten.

Superstjerner og hverdags-stjerner

Forbrukeren er vant med at store kjendiser løfter frem produkter og saker. Og alle vet at de får godt betalt for å gjøre det. Den tiltagende trenden kommer imidlertid fra grasrota. Mens kjendisverdenens tungvektere selger drømmer til de store folkemassene, skjer det mer og mer i innflytelsens fjærvekt-klasse, gjennom de såkalte micro-influencerne. I det stille vokser det fram en underskog av SoMe-brukere med alt fra 1000 til 10 000 følgere. De er ”vanlige” mennesker med lidenskapelig interesse for en nisje som for eksempel mat, interiør, en treningsform eller en spesiell musikksjanger. Følgerne er lojale og stoler på anbefalingene som blir gitt. Riktignok er følgermassen forholdsvis liten, men til gjengjeld er de svært lutter øre. Dette kommer selvfølgelig kommersielle samarbeidspartnere til gode. Disse nye småstjernene har tid og personlig interesse av å interagere med sine følgere i langt større grad enn kjendiser har. Og best av alt, de har en superkraft som byråene ikke har like lett tilgang til: Troverdighet.

Så, hvordan funker det i praksis? Hvis en sportsbutikk samarbeider med en kjendis med 1 million følgere, vet de at de vil nå ut til rundt 1 million mennesker. Men dessverre er bare en liten andel av følgerne genuint interessert i sport. Hvis sportsbutikken i stedet inngår samarbeid med fem eller ti micro-influencere med glødende interesse for hver sin treningsnisje, vet de at de vil nå mennesker med stor interesse for trening.

Graf over massekommunikasjon og micro-influencere

Mikro-influencernes styrke

Hvordan treffe mottakeren der hun er? Hvordan engasjere vårt publikum på et personlig nivå? Dette arbeidet er ferskvare som stadig krever ny innsikt og kompetanse. Og ny innsikt kommer ofte fra uventet hold. Kanskje har micro-influencerne mer å lære oss enn vi tror? I hvert fall virker det som om SoMe-glade Ola og Kari ønsker seg mange følgere, samtidig som bedrifter i stadig større grad ønsker å treffe spisst. Høres ut som svært sammenfallende ønsker, gjør det ikke?

Trolig har vi og kundene våre mye å vinne på å samarbeide med hverdagsstjernene. Lager vi en konkurranse for en kunde, vil det kanskje være en god idé å få flere nøye utvalgte micro-influencere til å delta og dele. På den måten vil konkurransen bli spredd på en tilsynelatende organisk måte. Produkttester foretatt av micro-influencere fremfor de største bloggerne, vil også ha større troverdighet og treffsikkerhet. Det hadde vært spennende om vi og kundene våre var modige nok til å gå opp nye stier i dette landskapet. Kanskje blir 2017 nisjenes år, løftet fram sammen med micro-infuencerne.

Kilder: Washington Post: Social media ‘influencers’: A marketing experiment grows into a mini-economy og Forbes: Digital Marketing Strategy and The Rise of The Micro-Influencer

Håvard Paulsen

Håvard Paulsen

Tekstforfatter

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *